duminică, 25 mai 2008

Nu este suficient să îţi afirmi credinţa în Dumnezeu

Directiva 2000/78/CE interzice discriminarea pe criteriul religiei sau credinţei, printre alte criterii. De la această interdicţie există o excepţie, cea a etosului organizaţiei. Conform acesteia, existenţa unei diferenţe de tratament între persoane este justificată dacă pentru organizaţia în cadrul căreia lucrează sau doreşte să lucreze cel discriminat, credinţa sau religia constituie o cerinţă ocupaţională reală şi legitimă.
În Marea Britanie, o organizaţie cu scopuri caritabile, finaţată şi de stat şi care oferă servicii sociale persoanelor cu dizabilităţi, a încălcat legea britanică a egalităţii religioase din 2003, care implementează directiva în legislaţia naţională. Conducerea organizaţiei a obligat un manager să angajeze numai creştini şi a refuzat promovarea altor persoane, care nu erau creştini.
În cursul proceselor care au urmat, organizaţia s-a apărat susţinând că misiunea sa era să îl urmeze pe Christos.
Instanţa specializată sesizată a precizat:
„ 4.2.12...instanţa trebuie să ajungă la o concluzie despre natura etosului. Aceasta trebuie să fie o evaluare obiectivă – nu pârâtul trebuie să îşi definească singur etosul, care nu este în acord cu realitatea de pe teren.”
Directiva conferă drepturi şi angajaţilor români, nu numai celor din Marea Britanie. Instanţele româneşti sunt obligate să protejeze drepturile respective, şi să analizeze cu mare atenţie afirmaţiile angajatorului, chiar şi în ipoteza în care acesta crede în valori religioase.
În consecinţă, angajatorii români nu trebuie să îşi construiască politicile de angajare pe criterii religioase, sperând că vor scăpa de legislaţia egalităţii. Este valabil şi pentru biserici şi culte, atunci când acţionează în calitate de angajatori.

Employment Tribunal Shrewsbury, 12 mai, dosar 2901366/06, Sheridan v. Prospects for people with learning disabilities.

Niciun comentariu: