sâmbătă, 3 mai 2008

Vremuri interesante pentru dreptul concurenţei (I)

În ultima decadă au avut loc transformări substanţiale în dreptul comunitar al concurenţei. Anii ce vin vor produce, pentru o anumită parte a acestei ramuri de drept, alte transformări. Acestea vor afecta activitatea legiuitorului comunitar şi a celui naţional, a consumatorilor, a societăţilor comerciale, magistraţilor şi avocaţilor.
În acelaşi timp modificările vor asigura o pâine albă şi doctrinarilor de prin alte părţi.
La începutul lunii aprilie 2008, Comisia Europeană a publicat Cartea Albă privind acţiunile în despăgubire pentru încălcarea normelor europene de concurenţă.
O Carte albă are rolul de a implica persoanele interesate în procesul de consultare premergător adoptării unor politici sau acte comunitare.
Cartea albă (cu varianta şi în limba română) şi alte documente însoţitoare se găsesc pe pagina de internet a Comisiei, secţiunea concurenţă.

Intenţiile Comisiei Europene în domeniu se fundamentează pe 3 principii:
a. Al compensaţiei depline,
b. Al cadrului legislativ ce se bazează pe o abordare europeană şi
c. menţinerea unui cadru de aplicare a aplicare eficientă a normelor concurenţei de către Comisie şi autorităţile naţionale din domeniul concurenţei.

Primul principiu se bazează pe o anumită parte a literaturii de specialitate privind teoria dreptăţii, conform căreia acţiunea în despăgubiri se întemeiază pe principiul dreptăţii corective (despre care vom vorbi în alt mesaj) şi nu pe cel al descurajării optime. Practic, va fi preferată metoda colectării cât mai multor acţiuni posibile şi nu cea prin care se restrânge numărul acestora la cele care au cele mai multe şanse de reuşită.
Al doilea are ca scop să îndepărteze teama unei abordări americane a problemei, cu daune punitive, onorarii mai mari decât despăgubirea şi alte proceduri ce sparie gândul unui jurist de pe continentul european.
Al treilea are în vedere faptul că prea multe acţiuni în despăgubire pot pune în primejdie programul de clemenţă al Comisiei Europene: dacă o întreprindere denunţă cartelul din care face parte va fi nevoită să plătească, ulterior, sume uriaşe ca despăgubiri, ar putea decide că este mai bine să ţină secretă participarea la cartel.
D/P pentru doamnele de la eu-ro jurnal.

Niciun comentariu: