duminică, 18 mai 2008

Drepturile fundamentale ale persoanei juridice şi sabia procesului echitabil

O hotărâre foarte interesantă a fost pronunţată de către o instanţă specializată din Londra, EMPLOYMENT APPEAL TRIBUNAL, la 22 ianuarie 2008.
Faptele sunt destul de neobişnuite. Reclamanta a lucrat în cadrul unei societăţi de telecomunicaţii britanice, până în 2003, când a fost concediată. Reclamanta suferea de sindromul oboselii cronice, aşa că, în 2004, a introdus o plângere în faţa instanţei pentru încălcarea Legii pentru combaterea discriminării pe criteriul dizabilităţii.
Dosarul nu şi-a urmat cursul firesc, deoarece reclamanta nu s-a prezentat la niciun termen, datorită bolii.
Instanţa de apel a respins acţiunea deoarece nu se respecta dreptul la un proces corect al pârâtului, prevăzut de art. 6 CEDO. Timp de patru ani nu a existat posibilitatea ca reclamantul să fie audiat şi nici nu există şanse ca acest lucru să se întâmple în viitor.
Într-un astfel de caz, dreptul unei persoane de a fi ascultată (reclamanta) trebuie să fie balansat cu dreptul altei persoane (pârâta) la un proces corect, desfăşurat într-un interval de timp rezonabil.
Prevederile art. 6 CEDO sunt disjunctive, iar cele trei garanţii oferite de articol sunt separate, spune instanţa în paragraful 45 al hotărârii.
Decizia poate fi găsită la employmentappeals.gov.uk, cu numărul Appeal No. UKEAT/0222/07/CEA.
D/P PJH Law blog.

Niciun comentariu: