vineri, 2 mai 2008

Teoria conspiraţiei, comunicarea şi magistraţii

La 30 aprilie 2008, Institutul de Politici Publice a publicat Barometrul sistemului judiciar românesc - 2008. Materialul poate fi găsit la ipp.ro
Ce rezultă din barometru: veşti bune, aşa şi aşa şi veşti proaste.

Veştile bune: 77,4% din magistraţii intervievaţi consideră că unificarea practicii judiciare este un indicator foarte important şi important pentru evaluarea activităţii magistraţilor. 70,5% consideră că unificarea practicii judiciare este în foarte mare măsură importantă pentru îmbunătăţirea activităţii sistemului judiciar. Vestea proastă care vine după cele două bune este că niciun magistrat nu indică unificarea ca fiind unul din lucrurile bune ce se vor întâmpla în următorii doi ani în cadrul sistemului.

Veşti proaste:
a. Un magistrat din 10 nu a avut timp sau nu a considerat că este necesar să participe la activităţi de formare profesională.
Nu aş dori să fiu un justiţiabil care să întâlnească aşa magistraţi.
b. 71% consideră că pentru promovarea în funcţii de execuţie este importantă testarea cunoştinţelor practice. 76% consideră că pentru promovarea în funcţii de conducere sunt importante aptitudinile de comunicare.
Comunicarea e o stradă cu un singur sens, s-ar părea, de la şef la subaltern. Aptitudinile de comunicare nu sunt importante în sala de judecată sau în biroul procurorului, pentru cei care nu sunt şefi.

Veşti aşa şi aşa: jumătate din magistraţi au lucrat înainte în calitate de consilieri juridici şi o treime în calitate de avocaţi. O treime au absolvit Institutul Naţional al Magistraturii.

Teoria conspiraţiei: jumătate din procurori şi 44% din judecători consideră că sistemul de repartizare aleatorie poate fi influenţat sau viciat. În acelaşi timp, 57% din magistraţi consideră că procesul de repartizare este total transparent şi 24% consideră că este foarte mult transparent.
Nu pot decât să concluzionez că ne aflăm în prezenţa unei transparenţe opace.

Foarte bune comentariile din barometru aparţinând Octaviei Spineanu Matei, lui Mihai Selegean şi Florin Streteanu.
Citiţi barometrul: e adevărat că nu e tot tortul pentru eternitate, ci doar o felie pentru 3 minute, dar merită.

Niciun comentariu: