joi, 22 mai 2008

În bătălia dintre pilonii Uniunii Europene, pilonul I învinge întotdeauna

Marea cameră a Curţii a fost ocupată în ultima vreme. Alături de hotărârea în cauza Impact, despre care am vorbit anterior, s-a pronunţat şi în cauza C-91/05, Comisia c. Consiliul.

La 12 iulie 2002, Consiliul Uniunii Europene a adoptat, în temeiul articolului 14 din Tratatul instituind Uniunea Europeană, acţiunea comună prin care era abrogată şi înlocuită Acţiunea comună 1999/34/PESC a Consiliului din 17 decembrie 1998, adoptată pe baza articolului J.3 din Tratatul privind Uniunea Europeană, referitoare la contribuţia Uniunii Europene la combaterea acumulării şi proliferării cu caracter destabilizator a armelor uşoare şi a armelor de calibru mic (JO 1999, L 9, p.1).
Ulterior, Consiliul a adoptat Decizia 2004/833/PESC din 2 decembrie 2004 de punere în aplicare a Acțiunii comune 2002/589/PESC în vederea contribuţiei Uniunii Europene la ECOWAS în cadrul Moratoriului privind armele uşoare şi de calibru mic.
Comisia a formulat acțiune în temeiul articolului 230 CE şi a solicitat declararea deciziei, în special a titlului II din aceasta, ca nelegală și, prin urmare, inaplicabilă, deoarece nu a fost adoptată pe baza juridică adecvată.
Conform jurisprudenţei anterioare a Curţii, în temeiul articolului 47 UE, niciuneia dintre dispoziţiile Tratatului CE nu i se poate aduce atingere printr‑o dispoziție din Tratatul UE (C-176/03, Comisia/Consiliul, par. 38 şi C-440/05, Comisia/Consiliul, par. 52).

Potrivit Comisiei și Parlamentului European, combaterea proliferării armelor ușoare și a armelor de calibru mic, în măsura în care aceasta a devenit parte integrantă a politicii de cooperare pentru dezvoltare, este cuprinsă în sfera competențelor atribuite în acest domeniu Comunității aşa că decizia atacată ar fi trebuit adoptată în temeiul Tratatului CE.

Curtea a fost de acord cu Comisia şi a statuat că întrucât articolul 47 UE interzice adoptarea de către Uniune, pe baza Tratatului UE, a unei măsuri care ar putea fi în mod valabil adoptată în temeiul Tratatului CE, Uniunea nu poate recurge la o bază juridică din domeniul PESC pentru a adopta dispoziţii care se încadrează deopotrivă printre competenţele atribuite prin Tratatul CE Comunităţii.

Niciun comentariu: