vineri, 16 mai 2008

Decizia Curţii Supreme a Californiei privind căsătoriile între persoanele de acelaşi sex

Ieri, Curtea Supremă a statului California s-a pronunţat pozitiv asupra întrebării dacă refuzul de a desemna relaţia oficială a unui cuplu de acelaşi sex cu denumirea de căsătorie încalcă prevederile Constituţiei californiene.
Probabil că decizia va da naştere unor dispute, care la o extremă vor sublinia bucuria cuplurilor de acelaşi sex, iar la alta că e un atac la adresa unei instituţii vechi de mii de ani.
Fără a avea pretenţia că am citit cu atenţie cele 172 pagini ale deciziei, cred că dezvoltarea cea mai importantă este reprezentată de recunoaşterea, pentru prima dată în jurisprudenţa americană, a faptului că discriminarea pe criteriul orientării sexuale este supusă unei analize judiciare stricte, spre deosebire de un test întemeiat pe baze raţionale, care ar pemite discriminarea justificată de obiective legitime (pag. 95-101 ale opiniei majoritare).
Doresc să subliniez ceea ce este interesant din punctul de vedere al scrierii judiciare:
- decizia este scrisă aliniat la stânga, dar nu şi la dreapta. Se pare că este rezultatul unei noi teorii în materie de legal writing, conform căreia acest mod de aşezare în pagină permite o mai uşoară citire a textului;
- rândurile nu mai sunt numerotate. Spre deosebire de hotărârile româneşti, unde nici măcar paragrafele nu sunt numerotate, cele din sistemul american aveau fiecare rând al hotărârii numerotat - în mai multe state şi la nivel federal.
- unele pagini au mai multe note de subsol decât text.
- argumentaţia, modul în care curg argumentele pe pagini, chiar dacă nu eşti de acord cu ea (ele), este profesionist făcută. De exemplu, nu sunt de acord să începi cu argumente de policy, aşa cum fac ei aici.
Decizia In re Marriage cases poate fi găsită la: courtinfo.ca.gov/opinions/documents/S147999.

Niciun comentariu: