joi, 15 mai 2008

Chiar şi acela care nu se aventurează în lume îi va găsi corupţia în dulapul de acasă

Financial Times, în numărul din 10/11 mai 2008, ne informează că fostul preşedinte al companiei Siemens este cercetat de către procurorii din Munchen în scandalul de corupţie care palnează asupra Siemens de 18 luni.
Heinrich von Pierer, unul din cei mai proeminenţi oameni de afaceri germani, este cercetat pentru o contravenţie, aceea că nu şi-a îndeplinit datoria de a supraveghea corporaţia.
În cursul cercetărilor care privesc mai multe infracţiuni de dare de mită, în valoare de 1,3 miliarde euro şi 270 de suspecţi, nu au fost găsite dovezi care să indice săvârşirea unor infracţiuni de corupţie de către fostul preşedinte al Siemens. Sancţiunea prevăzută de legea germană pentru o astfel de faptă este o amendă.
Acest tip de răspundere pentru culpa in vigilando a conducătorului întreprinderii, atunci când subordonaţii comit infracţiuni de corupţie, face parte şi din legislaţia românească, sub influenţa celei a Uniunii Europene (Convenţia PIF, de exemplu). Nu am auzit de investigaţii în materie şi de sancţiuni.

Niciun comentariu: