sâmbătă, 31 mai 2008

CEDO şi supa alfabet

Litigiile din Anglia sunt citate de cele mai multe ori cu formula "R. v. ...", unde R este abrevierea pentru Rex/Regina (versiunea latină pentru rege/regină).
Un litigiu interesant pe rolul High Court of Justice include şi alte litere ale alfabetului pe lângă R: P şi Q .
Reclamanţii P şi Q (numele au fost anonimizate) au solicitat o ordonanţă preşedenţială prin care să i se interzică pârâtului Quigley să publice informaţii sespre activităţi sexuale ale lui P şi Q. Reclamanţii P şi Q sunt soţ şi soţie, iar Q este directorul companiei R.
Quigley a fost angajat al companiei R. După ce a demisionat, a fost acuzat de fraudarea fostei companii, dar acuzaţiile au fost retrase datorită deteriorării sănătăţii sale mentale. Quigley a ameninţat că va publica pe internet o nuvelă, în care vor fi descrise activităţi sexuale fictive şi neplăcute ale lui P şi Q.
Reclamanţii au cerut ca interdicţia publicării să fie permanentă, deoarece nuvela le încalcă dreptul la viaţă privată, aşa cum este descris de art. 8 CEDO.
Instanţa a admis cererea, cu următoarele argumente:
- balansul între dreptul la viaţă privată aparţinând lui P şi Q şi dreptul la libera exprimare aparţinând lui Quigley, conferit de art. 10 CEDO, este clar în favoarea restricţionării publicării, deoarece nu există un interes public pentru publicarea alegaţiilor împotriva lui P şi Q;
- deşi ameninţarea se referă la publicarea unor activităţi imaginare, stresul determinat de publicare constituie o intruziune de neacceptat în viaţa intimă şi personală a reclamnţilor;
- orice încălcare a dreptului lui Quigley este necesară şi proporţională cu protecţia pentru P şi Q;
- cererea companiei R de interzicere a publicării nuvelei va fi soluţionată în timpul judecării pe fond, deoarece nu se întemeiază pe dreptul la viaţa privată, ci pe contract.
Hotărârea este interesantă şi reprezintă un exemplu în acţiune al teoriei moderne a judecăţii: se bazează pe un balans al valorilor, în sens dworkinian.
Totuşi se ridică o serie de întrebări, începând cu faptul că vorbim despre o operă de ficţiune.
England and Wales High Court (Queen's Bench Division) Decisions, [2008] EWHC 1051 (QB),
P and Q and R v. Mark Quigley

Niciun comentariu: