sâmbătă, 24 mai 2008

Tokyo Vice

Washington Post din 11 mai a.c. are în cuprinsul său un articol despre mafia japoneză.
Poliţia japoneză estimează că sunt 80 000 membri ai yakuzei. Cea mai puternică organizaţie este Yamaguchi-gumi, cunoscută şi sub denumirea de Wal-mart-ul yakuzei.
Yakuza face parte atât de mult din societatea japoneză încât societăţile comerciale deţinute de mafie sunt listate la bursă, cărţile de benzi desenate ale fanilor sunt vândute în magazine, iar şefii socializează cu prim –miniştrii.
Dar cea mai interesantă parte a articolului se referă la relaţia dintre poliţia japoneză şi FBI, care ne arată până unde poate merge competiţia între agenţiile de aplicare a legii.
Deşi FBI a trimis date, informaţii şi cereri despre mii de gangsteri japonezi, timp de decenii, poliţia niponă a răspuns doar la câteva cereri.
În replică, atunci când Todamasa goto, cunoscut şi sub denumirea de Gotti al Japoniei a fost nevoit să îşi facă un transplant de ficat în SUA, acesta a fost organizat de FBI. Americanii nu au anunţat autorităţile japoneze, dar au primit de la gangster dezvăluiri ale unor nume de companii fantomă şi de mafioţi japonezi, prin care erau spălaţi banii organizaţiei Yamaguchi-gumi.

Niciun comentariu: