sâmbătă, 14 iunie 2008

Lipsa de predictibilitate a instanţelor

Houston Chronicle (www.chron.com) din 31 mai a.c. ne informează că Sabri Bogdany, un bărbier din Jidda, Arabia Saudită, s-a certat cu un vecin şi a înjurat, menţionându-l şi pe Allah, printre altele. Vecinul l-a raportat poliţiei şi, în consecinţă, de 13 luni bărbierul aşteaptă în închisoare să fie executat prin tăierea capului.
Sentinţa a fost apelată, dar soarta sa depinde de modul în care va fi interpretată de către judecători fapta sa. Potrivit unui avocat local: „unii judecători consideră o astfel de faptă ca fiind erezie şi păgânism, inculpatul nu se poate căi şi că pedeapsa cu moartea este cea mai potrivită. Alţi judecători consideră că e vorba doar de lipsă de credinţă, ceea ce permite inculpatului să retracteze ceea ce a spus, să se căiască şi să fie eliberat”.
Păstrând proporţiile, ne întoarcem pe un tărâm mai cunoscut, România şi aflăm de pe site-ul juridice.ro că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul Ministerului Educaţiei împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti, care menţinuse o recomandare a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării de îndepărtare a simbolurilor religioase din unităţile de învăţământ.
Aşteptăm cu nerăbdare decizia ICCJ şi sperăm că nu conţine motivări precum cea a Tribunalului Buzău într-un caz despre care s-a scris mult la vemea sa. Fără a avea pretenţia că este un citat exact, Tribunalul Buzău susţinea că creştinismul ortodox este religia majoritară în România şi că statul are obligaţia să îl (o) protejeze.

2 comentarii:

Anonim spunea...

hm, am 2 observatii.

1. da, barbierul, saracul, era cetatean turc... si s-a jurat pe Allah. poate ca Islamul in Turcia e mai moderat, in timp ce in celalalt nu este.. ci dimpotriva.
daca ar fi injurat ii luau gatul, probabil.

2. despre problema cu icoanele: personal ne-am entuziasmat. pentru ca, trebuie sa recunoastem, povestea cu CNCD-u' si cu gasca de baieti care s-au simtit discriminati... conduce spre valul de corectitudine politica & laicism a la francaise...

or, altfel spus, laicismul agresiv al statului modern nu reprezinta (si nu poate reprezenta) unicul model de configurare a relatiilor intre acel stat & culte...

colectivul blogului eubusinesslaw.wordpress.com

theo spunea...

1. De acord cu observația dv. Totuși, destul de dur wahhabismul ăsta...
2.eu nu m-am entuziasmat:
- cred că este loc pentru religie atât în viața privată, cât și în cea publică și asta implică atenție la nuanțe și argumente.
- nu cred că este rolul judecătorului să promoveze o anumită religie în hotărârea judecătorească, dacă nu dorește să își nege neutralitatea și imparțialitatea.
- nu a fost cel mai bun model de scriere judiciară.
3. nu cred că în România se manifestă tipul de laicism pe care îl menționați.